Aquests dies molts de nosaltres tenim un munt de temps lliure a Palafrugell (Girona) al no poder treballar pel confinament decretat per l’estat degut a la pandèmia del COVID-19. A aquest fenomen li acompanyen un munt de notícies, per desgràcia, negatives d’innombrables contagiats i morts. Per als qui no els ha colpejat encara, aquest procés està sent llarg i avorrit i, per això, volem ensenyar-vos alguns trucs si teniu un jardí una mica descurat a la vostra casa de Palafrugell. El jardí és una de les parts més boniques d’una casa però requereix de treball, cures i manteniment.

Com arreglo el meu jardí de Palafrugell que em costi pocs diners?

El primer és observació, parar esment a les espècies que s’han plantat i, si hi ha gespa, al seu estat per a poder fer una primera anàlisi de l’estat de la flora amb l’objectiu de veure quines plantes es poden recuperar, quines estan estancades o les que s’haurien d’arrencar perquè estan mortes o són irrecuperables. En paral·lel, s’hauria de veure si existeixen paràsits o plagues per a aplicar el seu tractament adequat i l’estat de la terra on estan plantades. El primer pas de tots és treure totes les herbes o plantes mortes que no ens serveixin i, les que es quedaran, podar-les i retirar en acabar totes les branques i fulles, perquè a la vista es vegi net. Quan hagis acabat, l’ideal és fer un disseny de com voldràs que quedi el teu jardí veient les plantes que s’han quedat perquè encara serveixen i les que vols posar en els buits. El millor és tirar de paper i llapis i dibuixar un esquema del teu jardí amb les plantes existents i, a partir d’aquí, anar afegint amb llapis de colors les plantes i els complements de decoració.

Arreglar el terreny del jardí de Palafrugell

Com segurament el terreny del teu jardí portarà un temps abandonat, és vital condicionar molt bé el sòl afegint terra fèrtil per a millorar la seva qualitat, així el benefici de les plantes serà molt major. Abans d’afegir aquesta terra fèrtil, agafa un rasclet i mou bé la terra perquè s’airegi i perquè pugui sortir a la llum la brutícia i la puguis retirar.

Un sistema de reg

Si ja tens incorporat al teu jardí de Palafrugell un sistema de reg, hauries de revisar-lo per a veure que tot funciona correctament o reparar el que s’hagi trencat abans de començar a organitzar el teu disseny. És igual d’important tenir un sistema de drenatge òptim perquè no s’entolli tot quan plogui. Si ja tenies gespa amb anterioritat i ho has retirat, també seria moment de posar-ho a la vegada que les plantes, arbustos o fins i tot arbres que completin aquest disseny que has treballat. Si no has de plantar-ho i simplement mantindràs el que ja tenies, encarrega’t de podar-ho perquè es rejoveneixi i llueixi com mai. Com podeu veure, amb un jardí a la teva casa de Palafrugell, tens treball de sobres perquè el confinament pel coronavirus sigui més amè.