Regar a l’estiu és el més important en tots els jardins en qualsevol zona però, en la nostra, encara més perquè a Begur, en el cor de la Costa Brava, existeixen altes temperatures i cal tenir molt ben vigilats aquests jardins que volem que brillin amb llum pròpia.

No és fàcil conèixer totes les necessitats de les plantes del nostre jardí i encara menys en èpoques de calor, amb el que no és difícil no regar de manera eficient. Cal aprendre a optimitzar per dos factors: Per a economitzar la despesa en aigua i per a economitzar en temps.

És millor quantitat o freqüència a Begur?

És bastant comú pensar que, quanta més calor faci, més cal regar les plantes del nostre jardí però no sempre és la millor solució. Totes i cadascuna de les plantes tenen unes característiques particulars que fan que tingui unes necessitats o unes altres depenent de la pròpia planta, edat, època de l’any i zona de Girona on s’ha plantat. Per això, el primer consell és informar-se MOLT BÉ de la freqüència de reg necessària per cada planta.

Evidentment, a l’estiu s’ha d’augmentar la quantitat d’aigua que aportem al nostre jardí per a pal·liar els cops de la calor estiuenca de la Costa Brava i que no li falti a cap planta cap nutrient present en l’aigua de reg.

Quan és millor regar?

Les primeres hores del dia o les últimes són les millors per a regar les plantes que són d’exterior, perquè les temperatures en ple estiu a Begur (Girona), poden fer que aquest aigua s’evapori abans si més no que arribi a les arrels de les plantes, amb el que cal evitar les hores de més calor del dia.

Fulles seques

Cal centrar-se en les arrels que és per on la planta agafa els nutrients necessaris i oblidar-nos de les fulles d’aquestes perquè, precisament, és per les fulles mullades per on emmalalteixen les plantes. A més, els raigs de sol perjudicaran les fulles humides en les hores de més calor i, si es mantenen humides a la nit, podrien generar floridura.

Terra amb argila

Quan la nostra terra és molt rica en argila, tindrem majors probabilitats de l’absorció i remineralización sigui molt més fructífera i que purifiqui l’aigua que usem per a regar. El rendiment de les terres riques en argila sempre és superior a la resta.

Humitat constant

Les plantes han de mantenir una humitat constant per a evitar la seva deshidratació i un manteniment sa. A més, els ajudarà a refrigerar-se davant les altes temperatures de Begur (Girona) en ple estiu, tenint en compte que això podria desaccelerar el creixement perquè les arrels necessiten moments de sequera per a poder desenvolupar-se i créixer així que cal saber buscar un bon equilibri.

Ens hem centrat en les altes temperatures estiuenques de la Costa Brava però aquests consells es podrien extrapolar a qualsevol època de l’any per a aconseguir un reg més eficient i fructífer.